Depressie
Misschien heb je weleens dagen dat je liever in bed wilt blijven liggen, dat alles ‘meh’ voelt, en dat zelfs dat heerlijke stuk chocola nergens naar smaakt. Maar wat als deze klachten aanhouden en gepaard gaan met nog meer vervelende problemen? Dan kunnen deze gevoelens duiden op een depressie.
Denk je nu: ‘Depressie?? Nee ikke niet!’ Dan ben je niet de enige. Veel mensen schamen zich voor hun depressieve klachten. Toch krijgt bijna 1 op de 5 mensen in Nederland ooit te maken met deze stoornis. Hoewel vrouwen tussen de 25 en 45 jaar het grootste risico lopen, kan iedereen een depressie krijgen.
Symptomen
De belangrijkste kenmerken aan een depressie, oftewel de kernsymptomen, zijn:
- Een neerslachtige stemming (somberheid) gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag
- Ernstig verlies van interesse in bijna alle activiteiten gedurende het grootste deel van de dag, bijna elke dag
We spreken van een depressie als je gedurende minstens 2 weken de twee kernsymptomen en minstens 3 van de onderstaande symptomen ervaart:
- Eetproblemen (meer of juist minder eten) en veranderingen in het gewicht
- Slaapproblemen (meer of juist minder slapen)
- Geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd
- Vermoeidheid en verlies van energie
- Gevoelens van waardeloosheid of schuld
- Concentratieproblemen, vertraagd denken en besluiteloosheid
- Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding
Andere symptomen die vaak gepaard gaan met depressie zijn:
- Slappe spieren
- Weinig emotie in het gezicht
- Vergeetachtig zijn
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Benauwdheid
- Hartkloppingen of druk op de borst hebben
- Verandering in libido
- Huilbuien of de behoefte hebben om te huilen, maar dit lukt niet
- Snel boos of geïrriteerd zijn
- Veel piekeren
Maar iedereen is uniek, dus dat zijn onze depressies ook. Zo zijn er verschillen in soort, duur en hevigheid van de klachten. Daarnaast zijn de klachten soms gebonden aan specifieke situaties, zoals de winter, zwangerschap, menstruatie of menopauze.
Oorzaken
Waarom krijgen sommige mensen een depressie? Daar is geen eenduidig antwoord op. Net zoals de klachten uiteenlopend zijn, kunnen er ook verschillende oorzaken zijn.
Zijn er familieleden met een depressie? Dan komt het misschien door een erfelijke aanleg. Verder kan er sprake zijn van biologische oorzaken, zoals een hormonale ontregeling. Wordt het veroorzaakt door een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals het overlijden van een naaste, dan spreken we van sociale factoren. Of misschien is iemand kwetsbaar door persoonlijke eigenschappen, zogenaamde psychische oorzaken, waardoor diegene moeite heeft met problemen oplossen of omgaan met verdriet. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren.
Behandeling
In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over. Voor een persoon met een milde depressie zijn er een aantal dingen om de depressie tegen te gaan. Het advies luidt:
Houd jezelf bezig en probeer structuur in je dagelijkse leven te brengen, zodat je een reden hebt om uit bed te komen. Ook al kost het moeite, zoek contact op met mensen en isoleer jezelf niet. En het is een cliché, maar zorg goed voor jezelf door gezond te eten en voldoende te bewegen, en verminder eventueel gebruik van alcohol en drugs. Het is misschien een grote opgave, maar alles wat lukt, kan het verschil maken.
Soms zijn deze handelingen niet voldoende, wat betekent dat de depressie ernstiger is. In zulke situaties is het beter om professionele hulp te zoeken. Klop allereerst aan bij de huisarts. Deze kan samen met jou de volgende stappen bepalen en je doorverwijzen naar een specialist. Als je niet meteen naar de huisarts wilt kun je ook bij ons terecht voor advies van onze deskundigen. Bestaande behandelingen voor depressie bestaan onder andere uit therapie en/of medicatie.
Hoe lang het duurt voor een depressie over gaat is moeilijk te zeggen. Het beloop van een depressie is erg wisselend en verschilt van persoon tot persoon. Bij veel mensen verdwijnt de depressie na een bepaalde periode en komt deze nooit meer terug. Het komt helaas ook vaak voor dat een depressie terugkeert, en in sommige gevallen wordt deze chronisch. Hierbij is het belangrijk dat je goede behandeling zoekt en niet bang bent om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen!
De rol van familie en vrienden
Voor familie of vrienden is het soms moeilijk om je in te leven in de situatie van een persoon met een depressie. Ook is het mogelijk dat iemand wel wil helpen, maar niet weet hoe. Hierbij een paar tips:
- Neem de depressie serieus en bagatelliseer de klachten niet.
- Probeer te begrijpen dat het niet simpelweg een kwestie is van ‘even van je af schudden’.
- Het is soms lastig, maar heb begrip en geduld, en blijf altijd bereid om te luisteren.
- Het hoeft niet altijd om de depressie te draaien, ga ook samen de dagelijkse dingen doen, zoals de boodschappen.
- Ook jij zal er soms doorheen zitten, maar geef niet op!
- Schakel (professionele) hulp in als het nodig is.
- En niet onbelangrijk: denk ook aan jezelf en praat er indien nodig over.