Aanmelden

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder zullen wij de meest gestelde vragen beantwoorden. Mocht jouw vraag hier niet beantwoord worden, of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.

Zoeken

Vind meer informatie via het zoekveld of via veelgestelde vragen hieronder.


Hoe moet ik me aanmelden voor een behandeling?

Om inzicht te krijgen in de aard van jouw problemen en de beste aanpak, begin je met het invullen van een screener. Deze bestaat uit een vragenlijst, waarmee jouw problemen en klachten naar voren komen. Een van onze therapeuten analyseert je antwoorden en geeft je een gericht en deskundig advies over een mogelijke behandeling.

Wat is een screener?

Een screener is een vragenlijst waarmee we jouw situatie, problemen en klachten doorlichten.

Waarom moet ik eerst een account aanmaken voor het invullen van de screener?

We vinden jouw veiligheid en privacy heel belangrijk. Daarom gebruiken we een speciaal beveiligde website wanneer we je vragen stellen, adviezen geven of over je klachten praten. Ook de eventuele behandeling doe je op dit beveiligde platform. Om toegang tot dit platform te krijgen moet je eerst een account aanmaken.

Wat kost het om een account aan te maken?

Het aanmaken van een account op het behandelplatform is gratis en helemaal vrijblijvend.

Hoe maak ik een account aan voor het invullen van de screener?

Door op aanmelden te klikken kom je op een landingspagina, waar je verder klikt tot je een account kunt aanvragen. Hierop kom je bij een aanmeldingspagina, waar enkele gegevens gevraagd worden en stel je een wachtwoord in. Vervolgens ontvang je per e-mail een bevestiging met link naar je persoonlijke, beveiligde account.

Wat gebeurt er met de gegevens die ik jullie geef?

We gebruiken jouw gegevens en informatie uitsluitend om vast te stellen welke klacht je hebt, hoe ernstig die is en, indien nodig, voor je behandeling.

Wat voor therapie wordt gebruikt bij Mindway?

Cognitieve gedragstherapie passen we het meeste toe, omdat deze therapie het best is onderzocht en heel effectief is.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie is therapie waarmee je inzicht krijgt in denkpatronen. Je onderzoekt de samenhang tussen je gevoelens en gedrag.

Je begint met het zoeken van de oorzaak van je problemen: Wanneer uiten je problemen zich het meest? En wat zijn daarbij je gedachten en gevoelens? Wat is jouw gedrag bij deze gevoelens? De gedachten (ook wel cognities) die door je problemen veroorzaakt worden, of ze juist veroorzaken, versterken of in stand houden, worden besproken en behandeld.

Cognitieve gedragstherapie behandelt dus zowel je gedrag als je gedachten. Door anders te reageren, verandert je gevoel en je gedachten. Door je gedachten te veranderen, wijzigen je gevoel en je gedrag. In de therapie leer je vermijding te doorbreken, en anders te denken.

Moet ik na jullie persoonlijk advies ook mijn behandeling bij Mindway nemen?

Nee, het persoonlijk advies is gratis en vrijblijvend. Wanneer jij of je huisarts tot de conclusie komt dat een andere behandeling of een behandeling bij een andere aanbieder beter bij je past ben je vrij ergens anders een behandeling te volgen. Ook is het mogelijk dat een behandeling niet nodig blijkt.

Wat zijn de stappen om in behandeling te gaan na het ontvangen van mijn persoonlijk advies?

Als het advies luidt dat een behandeling bij Mindway passend is, ga je naar je huisarts voor een verwijzing. Je huisarts beoordeelt je klacht en maakt een eigen afweging of hij of zij je verwijst naar professionele hulp. Je kunt de brief met ons advies meenemen om makkelijker het gesprek in te gaan. Met de verwijzing kun je via het behandelplatform contact met ons opnemen. Je hebt toegang tot dit platform na het aanmaken van jouw persoonlijk account voor het invullen van de screener.

Is degene die mij het persoonlijk advies geeft ook automatisch mijn behandelaar?

We proberen zoveel mogelijk te zorgen dat degene die je vragenlijst beoordeeld en je het advies geeft ook vervolgens je behandelaar is. Soms is het echter zo, dat een collega-behandelaar meer ervaring heeft met de behandeling van jouw klachten. In dat geval gaan we voor de kwaliteit en wisselen we van behandelaar.

wat kost een behandeling bij Mindway?

De kosten voor behandelingen bij Mindway worden gedekt door de zorgverzekering. Je zult wel je eigen risico aanspreken voor je behandeling. Hoe hoog je eigen risico is, is afhankelijk van de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverzekeraar.

Wat houdt een intakegesprek in?

Het intakegesprek is het eerste gesprek van je behandeling bij Mindway. Het is altijd een face-to-face gesprek waarvoor we een afspraak maken in onze polikliniek in Amsterdam. Tijdens het intakegesprek bespreek je samen met je behandelaar je klachten, je doelen en de beste manier om die te bereiken. Je bepaalt samen een behandelplan wat je leidraad is in de behandeling.

Waarom moet ik voor een intakegesprek langskomen?

Hoe goed vragenlijsten ook zijn, in een persoonlijk gesprek krijgen jij en je behandelaar een veel beter beeld van je klachten, doelen en mogelijkheden. Daarom vinden wij het 1-op-1 intakegesprek absoluut noodzakelijk om samen zo snel mogelijk de beste behandeling kiezen.

Wat wordt bedoeld met ‘eigen regie’?

Met blended care heb je veel inbreng in de samenstelling van je behandeling. Samen met je behandelaar kies je de gewenste combinatie van online en face-to-face behandelingen. Hierbij is het mogelijk om later veranderingen in je behandelplan aan te brengen.

Wat gebeurt er wanneer ik tijdens de behandeling besluit toch liever alleen face-to-face gesprekken te voeren?

Dat is geen probleem. Onze behandelingen zijn altijd maatwerk en we passen die aan aan jouw klachten en voorkeuren. Ook wanneer je besluit dat online behandeling voor jou toch geen goede keuze is, kun je makkelijk overstappen naar een reguliere behandeling die geheel of voornamelijk bestaat uit een-op-een gesprekken. Mogelijk moet je dan wel van behandelaar wisselen.

Wat is het verschil tussen basis-GGZ en specialistische GGZ?

In Nederland maken we een onderscheid tussen basis-GGZ en specialistische GGZ. Kort gezegd is de basis-GGZ bedoeld voor klachten die relatief snel met een gerichte behandeling aangepakt kunnen worden. De specialistische GGZ is bedoeld voor ernstigere klachten, waarbij de behandeling vaak wat langer duurt en zich richt op meerdere gebieden. Welke vorm van GGZ voor jou het meest passend is, hangt dus af van jouw klachten. Je verwijzer en je behandelaar doen deze inschatting naar aanleiding van de eerste gesprekken. Als je je aanmeldt voor Mindway hoef je je hierover geen zorgen te maken. We hebben behandelingen in zowel de basis-GGZ als de specialistische GGZ.

Waar vind ik Mindway?

Mindway is onderdeel van GGZ inGeest. Je vindt onze behandelaren in het gebouw De Nieuwe Valerius aan de Amstelveenseweg 589 in Amsterdam. Daar vinden ook onze intakegesprekken plaats.

Kun je ook kiezen voor zelfhulp zonder de screener in te vullen?

Ja, dat kan. Maar wij raden aan de screener wel in te vullen om een beter beeld van je situatie te krijgen.

Waarom heb ik voor zelfhulp een account nodig?

Op ons behandelplatform vind je ook trainingen. Deze trainingen kun je als zelfhulp, dus zonder begeleiding van een behandelaar volgen. Ook wanneer je alleen gebruik maakt van de trainingen willen we dat je een contactpersoon bij Mindway hebt. Op internet vind je trouwens op veel plaatsen van deze trainingen en zelfhulp waarvoor registratie niet nodig is. Wij bevelen de websites van mirro (www.mirro.nl) van harte aan.

Wat is e-health?

De term ‘e-health’ (ook wel gespeld als ‘eHealth’) staat voor de toepassing van digitale middelen in de zorg. In de GGZ betekent dat online werken aan psychische problemen door middel van oefeningen, videobellen, dagboeken en meer. E-health geeft makkelijker toegang tot zorg, waardoor je vaker kunt werken aan je problemen. De combinatie van online en traditionele, offline behandelingen wordt ook wel ‘blended care’ genoemd.

Wat is blended care?

Dit is de term die gebruikt wordt voor de mix van online en offline behandelingen in de GGZ. Hierbij wissel je reguliere face-to-face gesprekken af met e-health: online onderdelen zoals chat, oefeningen, dagboeken en meer. Bij Mindway kun je zelf de mix samenstellen, met een minimum van 2 face-to-face gesprekken. Hierdoor krijg je als patiënt meer inspraak en passen wij je behandeling aan aan jouw omstandigheden.

Waarom moet ik kiezen voor Mindway

Bij Mindway hoef je niet te kiezen tussen het persoonlijke van traditionele en het gemak van online behandelingen. Samen met je behandelaar maak je je eigen mix van face-to-face en online behandelingen, hoe en wanneer het jou het beste uitkomen. Daarbij worden de de behandelingen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en zijn onze behandelaren deskundig en professioneel. Bovendien wordt de behandeling vergoed door de verzekering (m.u.v. het eigen risico).